Jag har börjat! Egentligen har jag två spår men inser att jag måste välja för att jag antagligen inte hinner att utveckla båda. Får lägga det ena på hyllan och ta tag i det den dagen min tid är en outsinlig källa. Väljer det som erbjuder minst tekniskt motstånd, tror jag. Jag kan göra det med en gång och jag skall ju presentera något på fredag.
Ett samhälle där individer kan känna sig trygga är viktigt för en fungerande demokrati. Känns lite klyschigt men otrygghet och rädsla plockar fram saker ur människor som inte är så charmigt. Att skapa trygghet kan tyckas vara en enkel sak men är nog så komplicerad speciellt om rädslan och otryggheten har tagit makten över människorna. Ungefär så har jag tänkt och i min minnesbank plockat fram gamla skräck- eller egentligen domedagsfilmer som satte djupa spår i mig. Jag kan nog egentligen inte skilja på dem utan minns mest i korta bildsekvenser. Ur denna hemliga låda har jag plockat "kannibalerna" ( får för mig att de var de) ur "Flykten från New York". De levde i avlopps systemen och kom upp ur brunnarna med tygtraser runt kroppen. De var livsfarliga, djuriska och mardrömslika. Jag bygger min gestaltning på detta.
Kopplingen till Fjällgatan kan kännas långt borta men genom den gav jag mig på en bok som handlade om stadsplanering. Den gav mig förklaringsmodeller på bl a Fjällgatans tillstånd och insyn i hur viktigt det är att skapa bra stadsmiljöer. Det fick mig att börja följa debatten i GP som ju till stor del handlar om de "övergivna" nordöstra stadsdelarna. Dödsskjutningar av rivaliserande gäng.
Gängvåldet som fanns en gång i Masthugget, min pappa växte upp där och bodde på Paradisgatan högst upp på berget. Runtomkring fanns rivaliserande gäng som han var tvungen att passera till och från skolan. Jungmansgatan/Fjällgatan var en av dessa gränser. Ovanför var han trygg, nedanför härskade några andra.
I "Flykten från New York" är det gängen som har makten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar